Ugrás a tartalomra

Bellevue Szálló

Ády küldte be October 28, 2013 időpontban
Létrehozás
1922

Az 1922-ben átadott Bellevue szálló romos épületét 1949-50-ben állították helyre az Országos Károlyi Mihály Mezőgazdasági Könyvtár részére.

"A legújabb budai látványosság
Budapest ismét egy látványossággal lett gazdagabb: megnyílt a Vérmező mellett a csodaszép fekvésű Bellevue szálloda. A mai viszonyok között lehetetlennek vélt építkezési problémát gyönyörűen megoldotta Németh László, a kitűnőműépítész és az az egyrészt külföldiekből, másrészt magyarokból álló lelkes társaság, amely igazán költséget nem kímélve megépítette ezt a csodaszép palotát. Ha az ember a kapun belépett, azt képzeli, hogy cukorpalotába került. Minden ragyogó fehér; a falak, a mennyezet, az oszlopok mind a szemet megnyugtatóan fehérek. Gyönyörű kovácsolt vascsillárok, mesés értékű, perzsa és szmirna szőnyegek teszik változatossá a hall és az étterem képét Az épület hátsó ajtaján kimenve, elitbénk tárul az egész építkezés clouja, a terrasz, amelyhez két emelet magasságban impozáns lépcsőzet vezet. A terraszt részben pálmák, részben a földszintről felnövő terjedelmes lombkoronával bíró dísz- és gyümölcsfák díszítik. Ennél kellemesebb ebédlő-és vacsorázóhelyet el sem lehet képzelni...." Színházi Élet 1922. 32. szám

Tervezte
Németh László
Cím

Budapest
Attila út 93
1012
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok

Hozzászólások

leguan

2013. 10. 28., h – 16:05

Talán annyit hozzá, hogy akkoriban külön volt az Attila utca (a Szt. János tértől északra) és az Attila körút (a tértől délre). Most, hogy csak Attila út van, megváltozott a számozás.

Tehát az eredeti Attila utca 53. az most Attila út 93. Az eredeti épület (kissé átalakítva) most is megvan, benne működik az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ.

Attila út 93. – Logodi utca 34., „Déli Vasút”, majd Bellevue-szálló (teljesen átalakítva), Németh (László) Lipót, 1918 / 1921 / 1922 / 1936 / 1937 (helyreállítás N. L., 1948)

Tetszik ez az épület. Nem túl divatos. Bár a műanyag ablakok nem néznek ki túl jól. De most egy szálloda, így nincs mit tenni. De jó internet van. A https://somagyarkaszino.com/ oldalon való játékhoz jó sebesség lesz.

Péter

2022. 09. 22., cs – 22:38

Kedves cemento! Nem túl divatos, mert kb. 100 éves. Műanyag ablakok a fsz-n vannak kizárólag. És nem szálloda kb. 70 éve, hanem könyvtár.

http://www.mezogazdasagikonyvtar.hu/