Ugrás a tartalomra

tihanyi Kálvária

leguan küldte be máj 15, 2013 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1926

Az 1926-tól, közadakozásból épült kálvária, -  az erre a célra alakult emlékbizottság szándéka szerint -  a vallásos mellett politikai tartalmat is hordozott. Egyrészt a kudarcba fulladt hatalomátvételi kísérlete után 1921-ben néhány napot tihanyi fogságban töltött IV. Károly emlékét, másrészt a királyi városoknak a stációkon elhelyezett címerei révén a trianoni tragédia mementóját.  Az Apátságtól északra eső  domb déli lejtőjén sorakoztak a kőből készült, feliratos és bronz domborműves stációk. A dombtetőn a három kereszt, bronz korpuszokkal, mögöttük hármas kőhalmon IV. Károly emléktáblája.

A politikai tartalom miatt 1960-ban döntöttek a Kálvária elbontásáról. A stációk bronz domborművei a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templomba, a keresztek korpuszai a sümegi temetőbe kerültek.

1992-ben helyezték el az újjáépítendő kálvária alapkövét, 1998-ban kezdődtek meg a munkálatok. A stáció domborművei visszakerültek Tihanyba, azonban az eredeti korpuszok  maradtak Sümegen, a helyreállítás pontos másolatokkal történt.

Cím

Balaton-felvidéki Nemzeti Park 1
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok