Ugrás a tartalomra

Siklósi vár

egykor.hu küldte be February 22, 2010 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1250
Létrehozás intervallum
- 1956

A siklósi vár hazánknak fontos történelmi nevezetessége. Erődjének első falait még 1250 körül rakták le. Az első írásos emlék 1297-ből való. A Soklyosy, Kakas, Pásztói családok birtoklása után 1394-1482 között a Garák uralma következett. Közülük Miklós és fia, László is  az ország nádora volt. Az előbbi ide menekítette Zsigmond királyt a főúri felkelők elől, az utóbbit sikertelenül ostromolta Hunyadi János. A család idejében Siklós és a siklósi vár központi helyet foglalt el az országban. Országos és európai elhatározások színhelye volt.

A török 1543-ban több napig tartó ostrom után foglalta el a várat. Vas Mihály a vár kapitánya sokáig ellenállt a túlerőnek. Csak akkor adta fel, amikor a török szabad elvonulást ígért a vár népének. A török nem állta a szavát. Galád módon orvul lekaszabolta a békésen elvonuló magyarokat. 143 évig tartó török uralom kezdődött ekkor.
Ezt követően a felszabadító császári hadvezér kapta meg a várat, akinek örökösei 1728-ban eladták a Batthyány családnak. A siklósi vár utolsó birtokosa a Benyovszky család volt.
Az 1950-es évek közepéig üresen, megrongálva, kifosztva állt az épület. Felújítása 1956-ban kezdődött, múzeumot, szállodát, éttermet létesítettek benne. 

A mellékelt kép a vár déli szárnyán lévő zárt gótikus erkélyt (1470-es évek) kinagyítva mutatja.

Cím

Siklós
Vajda tér
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok