Ugrás a tartalomra

Gellérthegyi barlangtemplom

Ády küldte be October 25, 2011 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1926

A Sziklatemplom megépülése és a pálosok Magyarországra való visszatérése alapvetően Pfeiffer Gyula miniszteri főtanácsosnak köszönhető. A templom ötlete 1924-ben egy lourdes-i zarándoklaton fogant meg a mélyen hívő Pfeiffer fejében: állítsanak kegyhelyet Magyarország patrónájának, Nagyboldogasszonynak, a lourdes-i szentély mintájára. Pfeiffer Gyula a Sziklatemplom építésének minden akadályát elhárította: pénzt, engedélyeket, pártfogókat szerzett. Megszervezte a pálosok visszatértét is Magyarországra: hivatásokat toborzott, a lengyel atyák fogadtatását előkészítette, meggyőzte az itthoni kételkedőket a visszatelepülés fontosságáról, előadásokat tartott a pálosokról, a templom- és kolostorépítésről.

1926-ban, a templom fölszentelésekor, a külső barlangban volt a főoltár, a hívek padsorait pedig a barlang előtt, a sziklateraszon, a szabad ég alatt helyezték el. Innen kapta a nevét: Sziklatemplom.

A Sziklatemplomhoz zarándokló nagy tömeg elvezetésére már a kezdetekben tervbe lett véve egy átvezető alagút fúrása a szemközti sziklateraszra, hogy az ott már meglévő lépcsőn vissza lehessen jutni a rakpartra. Az alagút kialakítása során végzett robbantások misztikus szépségű, kápolna-szerű üregeket hoztak létre. Ezekből az üregekből alakították ki a Sziklatemplom alsó templomát.

1930-ra az alsó templom már szűknek bizonyult és meg kellett növelni, hogy a visszatérő magyar rendnek, a pálosoknak megfelelően tágas templomot lehessen majd átadni. 1931 pünkösdjén felszentelték a mai templom főhajóját. A Weichinger Károly tervezte kolostor 1932-34 között épült nemzeti összefogással a hegy dunai oldalán, a már említett teraszon.

1950. szeptember 7-én a magyarországi szerzetesrendek működési engedélyét a kommunista kormány megvonta, a rendektől elvették a rendházakat, a szerzeteseket szétkergették, egymással kapcsolatot nem tarthattak, rendőri megfigyelés alatt álltak évekig. A pálos kolostorok is elnéptelenedtek. Az 1951-ben szétvert és kiürített barlangtemplomot 1960 elején 2 méter vastag betonfallal az államhatalom lezárta. A rommá vert templom évtizedekig karsztvízmegfigyelő állomásnak adott helyet. A kolostort a diktatúra éveiben az Állami Balettintézet használta.

A rendszerváltozáskor azonban a pálos rend újra megnyithatta a Sziklatemplomot. 1991 végén megkezdődött a betonfal lebontása, melynek egy darabja ma is látható a barlang bejáratának jobb oldalán. A pálos atyák ma is rendjük lelkiségével összhangban élik a templom megálmodóinak szándékát és Magyarországért imádkoznak. F: felsofokon.hu /Horváth Eszter/

Cím

Szent Gellért rakpart
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok