Ugrás a tartalomra

Árkád Bazár

leguan küldte be July 26, 2011 időpontban
Létrehozás
1908

A Vágó László és József által tervezett, 1908-ban épült szecessziós lakóházban a Rákóczi út, Dohány és Síp utcák keresztezésénél,  a Késmárky és Illés cég Árkád Bazár elnevezésű játékárúháza 1909-ben nyílt meg a földszinti terekben. A különös hangulatú épület márványburkolatán gyermekjátékok és állatfigurák sorakoztak a  pécsi Zsolnay-gyár eozinos kerámiájából formálva. Európa egyik legnagyobb játékáruháza volt.

A csodálatosan  díszített ház sarki részében sokáig működött az Árkád Bazár, később Illés áruház néven árulták a játékokat. A játékáruház bezárása után az 1950-es  években az „Egressy” (Szakszervezetek Országos Tanácsa Egressy Gábor Művészeti Klub) , majd a 1960-1969-ig a KÉV-Metró Klub üzemelt az épületben. A Közlekedési Építő Vállalat eredendően a kettes metrót építő munkásoknak szánta a szórakozóhelyet, ami később az évek során kultikus ifjúsági klubbá, a hazai beatkorszak emblematikus helyévé nőtte ki magát. A hetvenes-nyolcvanas években  még kulturális központként, rendezvényteremként funkcionált a hely, iskolai ünnepélyeket, kiállításokat, koncerteket tartottak itt. A rendszerváltás idejétől mindenféle ruházati butikok nyíltak benne, a belső teret elaprózva, összekuszálva.

2001-ben  kezdték volna – a műemléki védettséget is figyelembe vevő – felújítását, azonban ez a beruházás becsődölt. Ismételt szándék 2007-ben jelentkezett, fő szempont a Metró Klubos burkolat alól feltárt homlokzati Zsolnay-kerámiák restaurálása volt.

Tervezte
Vágó László és Vágó József
Cím

Dohány utca 22
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok