Ugrás a tartalomra

Margitszigeti víztorony

leguan küldte be August 27, 2011 időpontban
Létrehozás
1911

A szecesszió virágzásának évtizedeiben számos kiváló építészeti alkotás született, például a budafoki Törley-kastély, a  József Telefonközpont és az 1911-ben épült  Margitszigeti víztorony. Mindhárom tervezője Ray Rezső Vilmos (1876-1939). Akit említenek ifj. Ray Rezsőként is, hiszen apja, id. Ray Rezső Lajos (1845-1899) szintén neves építész volt (pl. a Royal Nagyszálló, a Szent Lukács Fürdőszálló, a siófoki üdülőtelep megalapítása).

Ray mind a víztorony, mind a telefonközpont esetében zseniális mérnökkel dolgozott együtt: Zielinszky Szilárd professzorral, Magyarország első műszaki doktorával, a Fővárosi Közmunkatanács későbbi elnökével. Zielinszky a vasbeton alkalmazásában európai szinten is az úttörők közé tartozott, itthon pedig egyértelműen ő volt az új anyag meghonosításának vezéralakja. Ray és Zielinszky rendszeres együttműködése így valóságos technológiai reformot jelentett, s kimagasló jelentőséggel bír a modern magyar építészet történetében.

A víztorony magassága 57 m, a vízmedence átmérője: 13 m, tartalma: 600 m3. A főoszlopok szabad magassága: 13,2 m, terhelése egyenként: 220 t. A belső betonlépcső magassága: 24 m, a vaslépcső magassága: 20 m.

1938-ban a szabadtéri színpadot a torony mellett építették fel, és ezután a színpad megvilágítását a fölé magasodó toronyról oldották meg. A II. világháborúban katonai objektum volt a torony, ablakait bebetonozták, csak lőréseket hagytak. 1944-ben megsérült a torony, a medence falaiból egész darabok hiányoztak. A felújítás 1947-ben kezdődött meg, és sokáig elhúzódott (ekkor cserélték le a tetőzet eredeti Zsolnay-majolika borítását). Az ötvenes évek közepétől a vízművek már nem használta a létesítményt. A 168 óra rádióműsor 1983 tavaszán sugárzott adásában felhívást tettek közzé, hogy mindössze 100 forintért új gazdát keresnek az akkorra nagyon leromlott épületnek. A nyilvános pályázat győztese a Göncöl Csillagászati és Planetológiai Társaság, a Göncöl Alapítvány elődje lett, azonban nem tulajdonosként, hanem bérlőként. Ez évben a homlokzatot felújította a Vízművek, a medencét eltávolította a toronyból. A  tetőzeten kis ablakokat nyitottak. A belső felújítást a Göncöl végezte,  ezután kiállító galéria és kilátóhely működött a toronyban.

Ez évben a Fővárosi Önkormányzat –  felmondva az 1984 óta fennálló bérleti szerződést – a Szabadtéri Színpad telephelyének sorolta át.

Tervezte
Ray Rezső
Kivitelezte
Zielinszky Szilárd
Cím

XIII. kerület Margitsziget
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok