Ugrás a tartalomra

Úttörővasút Széchenyi-hegy állomás

Ády küldte be February 26, 2012 időpontban
Létrehozás
1948

Az építkezés 1948. április 11-én vasárnap kezdődött. Az első kapavágást a Hegyhát út és a Rege út találkozásánál, Széchenyi-hegy állomás területén tették meg. Az építők egy része hivatásos vasútépítő, másik része önkéntes volt. Számukra az épülő csillebérci gyermekvárosban alakítottak ki sátortábort. Az első szakasz határidőre elkészült. Az építés mindössze hatvanhat munkanapig tartott. Megépült a 3,0 km hosszú vasútvonal: Széchenyi-hegy állomás, Normafa megállóhely, Úttörőváros állomás és Előre állomás. A Széchenyi-hegy állomáshoz kapcsolódva egy egyvágányos motorszín és két rövid tárolóvágány létesült.

1948. július 31-én kora délelőtt Széchenyi-hegy állomáson nagyszabású megnyitó ünnepséget rendeztek. Az eseményre több ezren voltak kíváncsiak. Az ünnepi beszédekben az úttörővasúti gondolatot méltatták, majd kitüntették a kisvasút építésében legnagyobb részt vállalókat. Az Úttörővasutat hivatalosan Gerő Ernő közlekedési miniszter adta át.

Az első különvonat 10:00 órakor indult Széchenyi-hegy állomásról. A megnyitó ünnepség meghívott vendégeit szállította Úttörőváros, majd Előre állomásra. Szerelvényét a Kis Piri motorvonat alkotta. Az elsőt egy második különvonat követte, melynek szerelvénye a LÁEV-ről származó motorvonatból – a jelenleg nosztalgia motorvonati szerelvényből – állt. F: gyermekvasut.hu

Tervezte
Fodor Jenőt, Zahradniczky István
Cím

Székesfehérvár Seregélyesi út
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok