Ugrás a tartalomra

Alkotás utca névadója

leguan küldte be November 23, 2013 időpontban
Hely/kategóriák

Az Alkotás utca egy házat díszítő  szoborról kapta nevét.

A mostani  Alkotás és a Kék Golyó utcák összefutásánál lévő Magyar jakobinusok tere 5. számú ház helyén állott ez az egykori ház.  Az eredetileg földszintes házat 1775-ben építtette az idetelepült Falk család. A család azonban az 1830-as évek elejére kihalt, az elárverezett ház tulajdonosa Heinrich lovassági kapitány lett. Ő emeletet építtetett a házra, és a timpanonba egy istenszobrot rendelt. Más forrás szerint a ház már 1814-ben új tulajdonosé, a Wurmhörger családé lett, és az átépítés és szoborrendelés hozzájuk köthető.

A szobor az akkori Buda egyik legszebbnek tartott alkotása, a „Teremtés” egy pillanatát ábrázolja. Ezért az empire stílusú épületet a németajkú budai polgárok „Schöpfungshaus”-nak, azaz Teremtés-háznak nevezték el, és erről az innen  induló utca már az 1837-es térképen is a Schöpfungs Gasse nevet viseli. Az utcanevek „magyarosítása” idején ebből lett – némi félrefordítással – Alkotás utca. Egy 1862-es térképen a ház előtti terecske mint „Az alkotás előtti tér” szerepel. E tér  a század utolsó negyedében Krisztina tér lett (miközben a mai Krisztina tér a Templom tér nevet viselte),  1932-től Endresz György tér lett  (I. világháborús hadipilóta, 1931-ben az első magyar óceánrepülő, aki 1932-ben repülőbaleset áldozata lett), végül 1945 óta Magyar jakobinusok tere.

Az egyemeletes házat – az időközben felkapottá  vált területen gazdaságtalansága miatt –  1936-ban lebontották, helyébe hatemeletes ház épült. A szobor megőrzésre került, a Kiscelli Múzeumban látható.

Cím

Magyar jakobinusok tere 5
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok