Ugrás a tartalomra

Gozsdu udvar

leguan küldte be June 15, 2013 időpontban
Létrehozás
1902

A Gozsdu Udvar a Király utca 13. és Dob utca 16. közötti épületegyüttes, ami egy középső átjáróra (passzázsra) felfűzött hét épületből álló tömb volt, melyeket hat belső udvar különített el.  (Az épületek I-VII, az udvarok A-F jelölést kaptak.)

A névadó Gozsdu Manó gazdag  (román-örmény-macedón) patríciusfamília Erdélyből Pestre települt ügyvéd leszármazottja volt, Deák Ferenc barátja, aki halála előtt egy évvel hozta létre alapítványát.  Az alapítvány fenntartása érdekében 1902-ben épült fel Czigler Győző és Bauer Gyula tervei alapján a hatalmas bérház. A ház fontos szerepet játszott a környező zsidónegyedben (hasonlóan a közeli, de már több mint egy évszázaddal korábban is létező Orczy-házhoz). Imaközpontokkal, az egymásba nyíló udvarokban javarészt ékszereket és textilárut kínáló kiskereskedelmi üzletekkel. A hasonló térszervezésű, több egységből álló, nyitott vagy fedett üzletutca – amelynek emeletein lakások is találhatók – jellegzetesen a 19. század elejének nagyvárosi építészeti megoldása volt, a komoly kiskereskedelemmel rendelkező nagyvárosi központokban. Ugyanakkor ennek az épületnek a különlegessége és védelmének alapvető oka a passzázsos, udvarsoros megoldás, amely ma már ritkaság a pesti, sőt a magyar építészetben is.

A Király utcai homlokzat díszesebb, ezt a középső rizalitjának szélein és a homlokzatot keretező, négy monumentális kiszögelő, függőleges díszítés tagolja. Az épület homlokzatán eklektikus elemekkel keveredve a bécsi szecesszió tipikus elemei is láthatók: tárcsabetétek, virágdíszek. A fejszobrok klasszikus oszlopfőből kibontakozó antikizáló férfi fejek. A Dob utcai, szűkebb homlokzat megoldása több elemét tekintve hasonlít a Király utcai oldalhoz, de szerényebb kialakítású. ----  Minden épület alápincézett volt dongaboltozatos kialakítással. A  Király utca felőli három udvar oldalában lévő földszintes, alárendelt épületek a pinceszinten átjárhatók voltak. ---- Az épületekben eredetileg szintenként két lakást képeztek ki. A négy – Király utca felőli – I-IV. számozású épületben két-, illetve háromkarú, udvar felőli lépcsők vezetnek az emeletekre. A három – Dob utca felőli – V-VII. számozású épületben a lakásokat íves belső lépcsők segítségével lehet megközelíteni. A lépcsőkarokon szecessziós jellegű korlátok álltak. A három Dob utca felőli épületben a telek keskenysége miatt olyan belső, világító udvarok készültek, amelyek fénnyel látták el a lakások belső közlekedőit és konyháit. 

Az épület a kisebb-nagyobb mértékű háborús sérülések, bontások, átalakítások ellenére, erősen elhanyagoltan, de lényegében eredeti állapotában állt a felújítási munkák megkezdéséig, amelyek tervezése, előkészítése 2002-2005 között történt. A 2008-ra elkészült  felújítás generáltervezője:  dr. Komjáthy Attila, Sebők Péter, Hoffmann György  (Mérték Építészeti Stúdió Kft.), kivitelező: Pillér 2000 Építőipari Kft.

Tervezte
Czigler Győző és Bauer Gyula
Cím

Király u. 13.
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok