Ugrás a tartalomra

Kálvin (Calvin) tér

leguan küldte be February 8, 2010 időpontban
Hely/kategóriák

A tér korábbi nevei: A XVIII. századtól Ketschkemeterplatz (Kecskeméti tér), illetve Heu- und Borstenviehhändler Platz  (Széna- és disznókereskedők tere), a XIX. századtól Heumarkt (Széna piac), 1866-tól Heuplatz (Széna tér), 1875-tól Calvin tér, 1953-tól újabb írásmóddal Kálvin tér. (Nevét Jean Calvin francia származású svájci reformátorról kapta.)

A képeken még a téren állt az Ybl Miklós tervezte Danubius-kút. 1883-ra készült el, a létrehozás költségeit a Pesti Hazai Első Takarékpénztár finanszírozta. A Takarékpénztárnak a Múzeum és a Stáció (ma Baross) utcák közötti négyemeletes épületét is Ybl tervei alapján építették 1874-ben. A Stáció utca túloldalán lévő háromemeletes épület 1869-70-ben épült Bergh Károly tervei alapján. Földszintjén kezdetben a Magyar Lámpagyár  mintaboltja volt, majd 1911-től az épület a Magyar-Holland Biztosító székháza lett. A háborúban mindkét épület tönkrement. A kút is   megrongálódott, emiatt eltávolították. 1959-ben az Erzsébet téren állították fel újból.

Az 1885-ben készült festményt  pályázatra készítette Molnár József.

A kb. 1890-1900 közötti állapotot ábrázoló festményt - eredeti képeslap alapján - napjaikban készítette Szemző István "nosztalgia-festő". A datálásban segít a korai villamos ábrázolása, ami1889-től közlekedett itt, előtte - 1866-tól lóvasút használta a síneket.

Cím

Budapest V. kerület
Kálvin tér
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok