Ugrás a tartalomra

Atrium Hyatt

Ády küldte be January 3, 2010 időpontban
Létrehozás
1982

Eredetileg ezen a helyen állt a Lloyd palota,
de ez is mentetetlenül megsérült a második világháborúban és lebontották. Ide épült 1983-ban Zalaváry Lajos tervezte Atrium Hyatt. A belsőépítész Németh István volt.

Ma Hotel Sofitel Budapest néven működik.

Talán már annyira megszoktuk, hogy észre sem vesszük, hogy ott van a fejünk felett. Talán nekünk teljesen természetes, hogy gyönyörű szállodánk átriumos belsejében pompázik egy különleges repülő. Egy nagyszerű belsőépítészi ötlet nyomán került ide, 1983-ban, amikor is az egykori klasszicista Lloyd Palota helyén, amely a II. világháborúban sérült meg, és a háború után lebontották, végre új épület került a legendás Lánchíd tövébe. Zalaváry Lajos építész tervei, és Németh István belsőépítész munkája után készült el az akkori Atrium Hyatt Budapest, és a benne függő repülőgépnek sokan csodájára jártak. A szálloda megújult, megszépült, modernizálódott, a Sofitel lánchoz csatlakozva folytatja mindennapjait, de a lenyűgöző légi jármű a helyén maradt, hogy újabb és újabb vendégek gyönyörködhessenek benne budapesti látogatásuk során. Íme, a Sofitel Budapest repülőjének igaz története!

Louis Blériot, aki először repülte át a La Manche-csatornát, 1909-ben Magyarországra is eljött. A világhírű francia hatására kezdtek magyar szakemberek repülőt tervezni, építeni. E kísérletező korszak eredményeként 1911 decemberében Horváth Ernő matematikus tanár hobbiból megépítette a Horváth 3-as néven ismert repülőt, amely akkor az első, jó teljesítményű magyar gépek egyike volt. (A legelső sikeres „légimasina” egyébként 1911 januárjában készült). Rákosmező és Budapest felett, illetve vidéken végeztek vele több repülést.

Ezt a már kipróbált gépet egy fiumei gyógyszerész, Guido Prodam Fiumébe juttatta azzal a céllal, hogy megkísérelje vele az öböl átrepülését. A sikeres akció után a gép, amely pilótájával együtt egy csapásra híressé vált, a Királyi Közlekedési Múzeum tulajdonába került. A II. Világháború idején leégett, de az eredeti tervek alapján újraépítették két példányban. Az egyik “replika” a Sofitel belső terét díszíti, a másik egy hannoveri magánrepülőgép-múzeumé.

A szállodában felfüggesztett repülőt szimbólumnak is felfoghatjuk, hiszen 1981 és 2001 között a Sofitel Budapest – az egykori Atrium Hyatt Budapest - egyik tulajdonosa a MALÉV volt. F: facebook.com/ArteregoPR

Tervezte
Zalaváry Lajoső, Németh István belsőépítész
Cím

Budapest V. kerület
Roosevelt tér 2
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok