Ugrás a tartalomra

a klasszicista Felső Dunasorból maradt

leguan küldte be máj 24, 2013 időpontban
Létrehozás
1836

József nádor és az általa létrehozott Szépítő Bizottmány tevékenységének köszönhetően az 1820-30-as években kiépült a klasszicista Pest – nemzetközi összehasonlításban  is egyedülálló – ékessége, a dunai-palotasor. Egységes képét a főként Hild József által tervezett paloták alakították ki. Ezeknek köszönhetően a hajdani Belváros duna-parti beépültsége kitolódott északra, a hajdani Lipótváros felé. Így a korábbi Dunasor  (Donau Zeite) kettévált, létrejött a  Felső Dunasor (Obere Donau Zeite) és az Alsó Dunasor (Untere Donau Zeite). Az előbbi az Újépület (Neu Gebäude – a mostani Szabadság tér helyén) vonalától a Színház téren (Theater Platz) lévő német színház, illetve 1833-tól a színház mögött a Duna felé megépült Redoute (mostani Vigadó) vonaláig, pontosabban a Dunán ott átívelő hajóhídig  terjedt.

A Felső Dunasor klasszicista palotái közül mára – közel változatlan formában – csak egy maradt meg: az Akadémia utca 3. alatti ház. A Tänzer-házat Hild József építette 1836-ban. A kétemeletes sarokház mindkét homlokzatának közepén, hét tengelyt átfogó, díszrácsos erkély húzódik, felettük a két emeletet átfogó lizénarend (pillért utánzó kifalazások sora), amely a főhomlokzatnál timpanonnal záródik. Udvarán klasszicista kút található.

Az erkélyek és a kapu 1880-as években készült díszrácsa Pick Ede (1852–1938), korának neves  épületlakatosa legkiemelkedőbb  munkái közé tartozik.

A szépen felújított épület már évtizedek óta közhivataloknak ad helyet.

Tervezte
Hild József
Cím

Akadémia u. 3
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok