Ugrás a tartalomra

Gizella gőzmalom

leguan küldte be October 13, 2010 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1880
Létrehozás intervallum
- 1880

A Gizella malmot 1880-ban építtette a Krausz-Moskovits család. Gőzmalmukat viszonylag későn alapították: a Soroksári úton addigra már kialakulóban volt egy malmi negyed, ahol a XIX. század fordulóján öt cég malma működött. A Gizella létesítésekor már javában dolgozott a hatvanas években alapított Concordia és a Pesti Molnárok és Sütők malma. De akkor már létezett a híres Elevátor, azaz a tranzit gabonatároló, és a vasúti szállítás. A malom őrlőüzemét - elsőként az országban - itthon, a Láng-féle gépgyárban készült gőzgépekkel szerelték fel.

A Gizella gőzmalom komolyabb sérülések nélkül vészelte át a második világháború bombázásait. A pesti malmok közül elsőként kapcsolódott be a közellátásba. Az államosítás után nemzeti vállalatként működött tovább, központi irányítással. 1963-ban zárták be - bevezető vágánya útjában állt a Soroksári út fejlődésének -, és egészen a közelmúltig raktárként működött.

A védettség alatt álló épületet 2000-ben kezdték bontani,  hogy irodaházzá, szállodává és lakóházzá alakítsák.
2007 táján a díszlet-szerűen meghagyott külső falak mögött egy új épület formálódott, „loft-lakások” céljára. 2009-ben  készült el.

Cím

Budapest IX. kerület
Soroksári út 18.
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok