Ugrás a tartalomra

Branzelt, majd Posch kávéház

leguan küldte be June 25, 2011 időpontban
Hely/kategóriák

A Széna tér és a Retek utca sarkán lévő ház különböző időkben.  (Az 1890-es és 1910-es években a Krisztina körút a Széna térnél kezdődött, és a majdani Széll Kálmán tér területét északról és nyugatról határolva folytatódott mai nyomvonalán, így ez a ház a Krisztina körút 1. volt.)

1896 június 8-án, a milleniumi ünnepségek keretében, a Szent Koronát a  várbeli Mátyás templomból a még nem is teljesen kész Országházba vitték. Majd az itteni díszülés után (ami egyébként az Országházban az első ülés volt) vissza a Várba. Az újságfotó a Széna téren, az akkori Branzelt János kávéház előtt vonulva  ábrázolja a koronát szállító díszhintót és a koronaőrséget. A képen az akkor még nem létező Széll Kálmán (Moszkva) tér felé üresség, a háttérben a Várfok utca házai.

Az 1907-ben  küldött képeslapon a kávéház már Posch Józsefé  (a Posch család  3 generációjának 13 tagja mintegy 30 üzletben működött Budapesten azokban az évtizedekben).

Az 1950-es évek végén készült újságfotón a ház másik nézete. Mögötte  (a jelenlegi Mammut árúház helyén) a félbemaradt metróépítkezés felvonulási épülete, majd a Margit körúti fegyház.

Cím

Széna tér 5
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok