Ugrás a tartalomra

Makkosmáriai kegytemplom

leguan küldte be máj 18, 2011 időpontban
Hely/kategóriák

Az 1730-as évekből eredő csoda-legenda alapján létrejött kegyhely. Előbb tölgyfára függesztett Mária-kép, majd efölé épített kápolna, végül – 1768-ban felszentelve – az  óbudai trinitáriusok  egytornyú  temploma és kis kolostora keletkezett itt. A templomban helyezték el a tölgyfa törzsét és  rajta a szentképet.

A virágzó Mária-kegyhely azonban nem sokáig működhetett. II. József császár 1784-ben a fogolykiváltó trinitáriusok rendjét is feloszlatta és a templomot bezáratta. A kegyképet és a fatörzset a budakeszi plébániatemplomba vitték le, és itt megőrizték. A kolostor és a kegytemplom világiak kezére került és néhány évtized alatt rommá lett. (Ezt az állapotát  mutatják a képek.)

A második világháború előtt néhány évvel a  szervita rend papjai kezdtek újra szentmisét mondani vasárnapokon és Mária-ünnepeken a romokból összeállított kis kápolnában, a mai gyóntatófolyosó helyén. A világháború alatt és után mind többen jöttek ide hadifogoly hozzátartozóikért imádkozni. A hívek adományaiból és munkájából a szervita atyák néhány év alatt felépíttették a jelenlegi templomot, melyet 1950-ben szenteltek fel.

Cím

Budakeszi Makkosi út
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok